Hoe werkt het stemmen voor de verkiezingen?

Gemeenteraad-Haaksbergen
Wat doet de gemeenteraad?
23 februari 2022
Motie Vloedstegenbrug
Motie: Oplossing afsluiting Vloedstegenbrug
3 maart 2022
Show all

Hoe werkt het stemmen voor de verkiezingen?

Stempas-voorkant

Op 16 maart 2022 worden de nieuwe verkiezingen gehouden voor de gemeenteraad. Vanwege de drukte is het ook mogelijk om op 14 of 15 maart 2022 te stemmen. Maar hoe werkt het nu allemaal precies? Hieronder wordt het uitgelegd. Meer informatie is ook terug te vinden op de website van de gemeente Haaksbergen.

Mag jij stemmen?

Je bent 18 jaar of ouder

Beneden

Je hebt de Nederlandse nationaliteit

OF

Je staat 5 jaar of langer ingeschreven in een gemeente in Nederland

OF

Je hebt de nationaliteit van een ander land in de Europese Unie en je staat als inwoner ingeschreven in een gemeente in Nederland

Beneden

Jij mag stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen in jouw gemeente.

Ik mag stemmen, en nu?

1 Als je mag stemmen, dan krijg je automatisch een stempas thuisgestuurd. Je krijgt ook een kandidatenlijst.

2 Op de kandidatenlijst staan alle partijen die meedoen aan de verkiezingen. Elke partij heeft eigen kandidaten.

3 Ga naar het stembureau. Neem je stempas mee. Neem ook je paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of verblijfsdocument mee. Je identiteitsbewijs mag maximaal vijf jaar verlopen zijn.

4 Lever je stempas in bij het stembureau en laat je identiteitsbewijs zien. De mensen van het stembureau controleren of alles klopt.

5 Je krijgt een stembiljet en een rood potlood. Hier staan dezelfde partijen en kandidaten op als op de kandidatenlijst die je thuis hebt gekregen.

6 Ga met je stembiljet naar een stemhokje. Vouw het biljet open. Kies op wie je wilt stemmen. Kleur het vakje voor deze persoon rood met het rode potlood. Vouw het biljet weer dicht.

Stop het stembiljet in de stembus. Het potlood mag je meenemen.

8 Je bent klaar met stemmen. Na 21.00 uur worden de stemmen geteld. De uitslag wordt bekend gemaakt op televisie, op de radio, op internet en in de krant.

Wat mag wel en wat niet?

Stemmen doe je alleen. Er mag dus niet iemand anders mee het stemhokje in. Ben je blind of heb je je armen in het gips, dan mag iemand je helpen. Dit mag iemand zijn van het stembureau of iemand die je zelf kiest.

Je mag maar één vakje kleuren op het stembiljet. Je mag niet schrijven of tekenen op het biljet. Heb je een fout gemaakt? Vraag een nieuw stembiljet aan de mensen van het stembureau. Je krijgt 1 keer een nieuw biljet als je een fout gemaakt hebt.

Weet je niet op wie je wilt stemmen? Je mag het stembiljet ook leeg laten. Je maakt dan geen hokje rood. Je stem telt niet mee voor de uitslag. Je stem telt wel mee voor hoeveel mensen er gestemd hebben.

Je mag zelf kiezen op welke partij en op welke persoon je stemt. Je hoeft dat aan niemand te vertellen.

Heb je klachten die horen bij corona? Dan mag je niet naar het stembureau. Je moet iemand anders vragen om voor je stemmen. Hoe dat moet lees je hier.

Kun je niet stemmen op 14, 15 of 16 maart 2022? Vraag dan iemand anders om voor jou te stemmen. Hoe dat moet lees je hier.

De stempas

Veel mensen hebben de stempas al ontvangen. De stempassen worden uiterlijk woensdag 2 maart 2022 bij iedereen bezorgd. Op de stempas staat je naam en adres. Als je de achterkant invult, kun je iemand anders laten stemmen. Je kunt hier lezen hoe dat werkt.

Stempas-voorkant
Afbeelding: Voorbeeld voorkant stempas van de Rijksoverheid
Stempas-achterkant
Afbeelding: Voorbeeld achterkant stempas van de Rijksoverheid

Waar kun je stemmen?

Op maandag 14 en dinsdag 15 maart kun je stemmen op de volgende locaties:

 • maandag 14 maart in het gemeentehuis van Haaksbergen
 • dinsdag 15 maart in het gemeentehuis van Haaksbergen
 • dinsdag 15 maart in het Meuken in Sint Isidorushoeve
 • dinsdag 15 maart in de Trefkoel te Buurse

Deze stembureaus zijn open van 07.30 uur tot 21.00 uur.

Op woensdag 16 maart kun je stemmen op de volgende locaties:

 • Gemeentehuis – Blankenburgerstraat 28
 • Theater de Kappen – Blankenburgerstraat 42
 • De Trefkoel, Buurse – de Noor 111
 • ‘t Meuken, St. Isidorushoeve – Beckummerweg 11
 • Basisschool Holthuizen – Holthuizerstraat 14
 • De Oude Molen – Fazantstraat 35
 • Het Schuttershoes – Scholtenhagenweg 40b
 • Montessorischool – Weertseriet 19
 • Het Bakkershuis – Molenstraat 73
 • Basisschool de Kameleon – Bartokstraat 56
 • Basisschool Dr. Ariëns – Adriaen Brouwerstraat 4
 • Sporthal de Els – Trompstraat 20
 • Basisschool Los Hoes – Hassinkborgh 16

Deze stembureaus zijn open van 07.30 uur tot 21.00 uur.

Ik wil wel stemmen, maar ik kan niet

Als je klachten hebt die bij corona horen of bijvoorbeeld op vakantie bent, kan je niet zelf stemmen. Je kunt wel iemand anders vragen om te stemmen voor jou. Je geeft deze persoon dan een volmacht. Je kan een volmacht alleen geven aan iemand die ook mag stemmen in jouw gemeente.

Ik wil het op de stempas zetten

Als je op de stempas wilt zetten dat iemand anders voor jou mag stemmen, dan moet je drie dingen doen.

1

2

3

Vul de achterkant van je stempas in.

Zet je handtekening op de achterkant van je stempas.

Geef je stempas én een kopie van je paspoort, identiteitsbewijs, rijbewijs of verblijfsdocument aan de persoon die voor jou gaat stemmen. Je identiteitsbewijs mag niet langer dan 5 jaar verlopen zijn. Een duidelijke foto van je bewijs op een mobiele telefoon of tablet is ook goed. De tekst moet dan wel te lezen zijn.

Ik wil een formulier invullen

Weet je nu al dat je er niet bent op 14, 15 of 16 maart 2022, dan kun je een formulier invullen waarin staat wie er voor jou mag stemmen. Dit kan ook als je identiteitsbewijs al langer dan 5 jaar verlopen is. Het formulier kan ingevuld worden op het gemeentehuis, maar ook via internet. Het formulier invullen kan tot vrijdag 11 maart om 17.00 uur. Als je het formulier ingevuld hebt en ingeleverd hebt, krijgt de persoon die voor jou gaat stemmen een volmachtbewijs. Er kan niet meer met de stempas gestemd worden.

Ik wil het invullen op het gemeentehuis

Op het gemeentehuis liggen formulieren klaar. Vul het formulier samen in met de persoon die voor jou gaat stemmen. Lever het formulier voor vrijdag 11 maart om 17.00 uur in. De gemeente stuurt het volmachtbewijs naar de persoon die voor jou gaat stemmen.

Ik wil het op internet aangeven

Het formulier voor het aanvragen van het volmachtbewijs kan hier ingevuld worden. Voor het invullen van het formulier is een digid nodig.

Ik moet ook voor iemand anders stemmen

Als iemand je heeft gevraagd ook voor hem of haar te stemmen, dan krijg je een of een volmachtbewijs mee, of de ingevulde stempas en een kopie van het identiteitsbewijs van de persoon waarvoor je moet stemmen. Neem dit allemaal mee naar het stembureau. Je mag voor 2 andere mensen stemmen en dit moet altijd tegelijkertijd met je eigen stem.

Ik heb geen stempas

Ben je je stempas kwijt of heb je je stempas niet gekregen? Je kunt een nieuwe stempas aanvragen bij de afdeling Burgerzaken van de gemeente. Dit kan op het gemeentehuis of via internet.

Ik wil langs bij de gemeente

Als je bij het gemeentehuis langs wilt, moet je je paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of verblijfsdocument meenemen. Je identiteitsbewijs mag niet verlopen zijn. Je kunt als het gemeentehuis open is langskomen zonder afspraak. Je kunt een nieuwe stempas aanvragen tot vrijdag 11 maart 2022 om 17.00 uur.

Ik wil het via internet aanvragen

Je kunt een nieuwe stempas ook digitaal aanvragen. Hiervoor heb je een digid nodig. Vraag je pas hier aan.

Zodra je een nieuwe stempas hebt aangevraagd, is dat de geldige stempas. De oude is niet meer geldig. Neem dus de nieuwe stempas mee naar het stembureau.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *