Haaksbergen helpt vluchtelingen Oekraïne

Motie Vloedstegenbrug
Wat is nou zo’n motie van de gemeenteraad?
6 maart 2022
Haaksbergen aardgasvrij in 2050, maar hoe?
11 maart 2022
Show all

Haaksbergen helpt vluchtelingen Oekraïne

De laatste weken is iedereen geschrokken van het geweld dat op dit moment in Oekraïne plaatsvindt. Er zijn al diverse mogelijkheden om geld en goederen te doneren. In de gemeenteraadsvergadering van woensdag 2 maart hebben alle partijen unaniem een motie ondertekend waarin het college wordt opgeroepen om:

  • onderzoek de doen naar mogelijkheden tot het opvangen van vluchtelingen ten gevolge van de oorlog in de Oekraïne;
  • te onderzoeken of Takecarebnb iets kan betekenen voor Haaksbergen;
  • hierover ook in gesprek te gaan met maatschappelijke organisaties, waaronder kerken;
  • dit mede te delen in het overleg met de Veiligheidsregio Twente;
  • de raad hierover te informeren.

Het college gaf aan hier in mee te gaan en heeft informatie gepubliceerd op de website van de gemeente Haaksbergen. De volledige motie is hier terug te vinden.

Daarnaast heeft de gemeente een informatieavond georganiseerd voor iedereen die wil helpen bij het opvangen van de vluchtelingen in Haaksbergen. De avond vindt plaats in in het gemeentehuis en wordt gehouden op woensdag 9 maart om 19.30 uur. Vooraf aanmelden voor deze avond is niet nodig.

Opvang

Naast de in de motie genoemde Takecarebnb zijn er meer organisaties die helpen bij het opvangen van vluchtelingen. De nieuwe stichting Noaberschap Ukraine Twente bundelt het aanbod en brengt mensen in contact met Oekraïners die onderdak nodig hebben. Noaberschap Ukraine-Twente springt in de bres en coördineert de verschillende groepen en zorgt voor host-families in Twente.

Doneren

Geld

Er zijn verschillende organisaties die geld inzamelen. De Nederlandse Samenwerkende Hulporganisaties zamelen geld in via Giro 555. Met het geld zorgen zij in Oekraïne en de naastliggende landen voor bijvoorbeeld onderdak, medische zorg, eten en schoon drinkwater.

Goederen

Vanuit Haaksbergen is het mogelijk om spullen te doneren die uitgedeeld worden aan vluchtelingen. Deze spullen kunnen ingeleverd worden in Enschede bij het depot van de inzamelingsactie Twente voor Oekraïne of bij WaST, Zeedijk 12B. De goederen die gevraagd worden zijn hier terug te vinden.

Ook LaserMeester aan de Eibergsestraat 18 helpt met het inzamelen van goederen. Deze goederen worden uitgedeeld aan gestrande chauffeurs uit Oekraïne. Meer informatie en openingstijden zijn hier terug te vinden.

Stichting Vluchtelingenwerk Nederland heeft een website opgezet waar alle mogelijkheden om te helpen nog een keer gemeld worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *