Haaksbergen aardgasvrij in 2050, maar hoe?

Haaksbergen helpt vluchtelingen Oekraïne
8 maart 2022
Nieuw Haaksbergen met vier zetels in de raad
17 maart 2022
Show all

Haaksbergen aardgasvrij in 2050, maar hoe?

De Rijksoverheid zegt het heel simpel: in 2050 moeten bijna 7 miljoen woningen en 1 miljoen andere gebouwen aardgasvrij zijn. In 2030 gaat het volgens het Klimaatakkoord al om 1,5 miljoen woningen en andere gebouwen.

Aardgasvrij

De gemeente Haaksbergen wil in 2050 aardgasvrij zijn. Om dat te doen zijn er diverse stappen nodig. Iedereen heeft een eigen wens. Omdat er veel verschillende soorten huizen zijn in Haaskbergen, kan ook niet iedereen op dezelfde manier van het aardgas af. Het is te simpel om te denken dat maar één oplossing de juiste is. Daarom wordt een warmtevisie vastgelegd. De warmtevisie is een document waarin de stappen die gemaakt moeten worden staan omschreven.

Ontwerp warmtevisie

Het ontwerp voor deze warmtevisie ligt op dit moment ter inzage. Het is voor inwoners van Haaksbergen en belanghebbenden mogelijk om hier op te reageren. In de visie wordt uitgelegd hoe Haaksbergen naar aardgasvrij gaat en welke maatregelen daarvoor genomen moeten worden. Er worden ook verschillende fases beschreven. Zo staat in het ontwerp dat de eerste wijken van Haaksbergen al tussen 2030 en 2035 van het gas af gaan.

Inzien en reageren

Het ontwerp van de warmtevisie is hier in te zien. Hier staat ook beschreven hoe een zienswijze ingediend kan worden. Dit kan tot 31 maart 2022. Na die dag worden alle reacties gelezen en waar nodig verwerkt in het ontwerp van de warmtevisie. Daarna wordt het stuk aangeboden aan de gemeenteraad.

Wanneer is de gemeenteraad aan zet?

Het ontwerp van de warmtevisie zoals het er nu ligt, is begin februari vastgesteld door het college. Vanaf 18 februari is het mogelijk het stuk in te kijken en erop te reageren. Naar verwachting wordt de warmtevisie met de daarin verwerkte zienswijzen in mei in de gemeenteraad behandeld.

Wat vindt Nieuw Haaksbergen?

Het is dus nu te vroeg om te zeggen hoe Nieuw Haaksbergen tegen deze kwestie aankijkt, omdat de inhoud van het stuk nog niet vast ligt. We weten ook nog niet hoe jij denkt over dit onderwerp. Er zijn veel vragen over dit onderwerp en dat is ook begrijpelijk. Het gaat om een flinke verandering en er kunnen behoorlijk wat kosten mee gemoeid zijn. Daarom willen we al wel graag van jou weten hoe jij tegen de warmtevisie aankijkt. Laat het ons weten via het contactformulier, mail ons of spreek ons aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *